Vinylgolv klick i test: testsuccé-modeller i olika färger

En vinylgolv är ett utmärkt sätt att försäkra sig om att en av hemmets eller det allmänna utrymmets största ytor förutom att den är stilig även är praktisk: vinylgolvet är underbart varm även under bara fotsulor. Dessutom ska man vänta sig god hållbarhet mot slitage: vinylgolvets yta håller utmärkt för vatten och olika sorters mekanisk påfrestning som att promenera med skor på, lekande barn och våra behårade vänner med sina klor alltså hundar och katter. Självklart så kan golvets yta skadas från en hård smäll som t.ex. om du tappar en hammare eller Nokia 3310 på det högt uppifrån. Detta är fallet med vilket golv som helst.

I denna text bekantar vi oss med andraplatstagaren i den finländska tidskriften TM Rakennusmaailmas test, testsuccé-sortimentet, och med dess populära färgalternativ och vi ger tips avseende inredning och hur du kombinerar dem i olika utrymmen och inredningar. Alla vinylplankor i denna text är 228 mm breda, vilket är en mycket imponerande och bred plankstorlek. Vi börjar från de ljusare tonerna som just nu är väldigt populära alternativ för en fördomsfri inredares hem.

Vinylgolv Light Scandinavian Oak (ovan) är fin och anspråkslös. Den påminner om vitoljad ek. Träfibrerna kommer fint fram i mönstret och den ger ett lugnt intryck även som stor yta. Light Scandinavian Oak -vinylgolvet är ett utmärkt val om du föredrar ljus inredning och letar efter ett golv som passar till en harmonisk inredning.

Ett ljust vinylgolv passar utmärkt t.ex. till

 • vita golvlister för att framhäva golvets vithet
 • ljusa möbler och textilier ifall du tycker om en harmonisk och mjuk känsla
 • varma och kalla toner som leker med varandra (t.ex. en bruten medelmörk turkos och färger som bryter i beige).

Vinylgolvet Light Beach Oak (ovan) är också ljus men den erbjuder lite extra i sin textur och färg som bryter lite varmt. Som inspiration har äkta ek använts, vars hyvelspår gör ytan detaljrikt exakt och unik. En liten klick värme i golvets färgton ger möjligheter att utnyttja träets andra toner: de ser fantastiska ut som kamrat till Kuusamo-golvet. Även vänner av mörka möbler erbjuder Light Beach Oak en intressant kontrast som inte är för stark: testa fast en svart skänk eller byrå så blir du säkert förtjust!

Med en ljus och varm vinylgolv passar bl.a.:

 • Underbara fårskinn i naturvitt som passar perfekt med golvet
 • Svart-vita mattor som medför kontrast och rytmisk glädje i hemmet med mönster
 • Möbler i ek som framhävs vackert emot det ljusa golvet

Vinylgolvet Grey Silverwoods Oak (ovan) är det perfekta golvet för den som älskar ljusgrått. Det är svårt att förneka: grått har kommit för att stanna. Ljusgrått och mörkgrått ger en utmärkt ram för hemmets inredning. Utöver det gråa i Grey Silverwoods Oak -golvet ger ett stänk av en accentfärg och värmen från äkta trä som ett bord i ekplanka en riktigt smaskig, mångsidig och tidlös kombination.

Med grå inredning kan du bl.a:

 • Leka med en svart-vit färgvärld på ett mycket mångsidigt sätt.
 • Grått framhäver andra färger: fina gröna grönväxter kommer till rätta och också andra accentfärger i textilier i inredningen som gardiner och mattor.
 • Ge effekt åt det ljusgråa med några mörkgråa element: fondvägg, lampa eller möbel.
 • Möbler i björkfärger ger ett stänk av värme och bryter det monotona intrycket som för mycket grått kan förorsaka.

Vinylgolvet Grey Washed Oak är en djupdykning i de mellanmörka färgernas värld. Det är ett nästan neutralt grått golv som har ett litet stänk värme med i tonen. Golvet är mångsidigt från inredarens synvinkel: både ljusa och mörka textilier som mattor och gardiner framträder vackert från golvet. Tack vare sin karaktär som erbjuder kontraster är det fullt av detaljer: träfibrerna framträder i detalj men inte för aggressivt. Som stor yta är Grey Washed Oak -golvet ändå lugnt.

Det mellanmörka golvet möjliggör bland annat:

 • Underbara lekar med pastellfärger: kombinera turkosa och rosa pastellfärger så kan du lätt skapa olika sorters atmosfär genom att byta textilier.
 • Älskar du mörka möbler? På det mellanmörka golvet smälter mörka möbler stilfullt in i rummet och då blir kontrasten inte för stor.
 • Ett svart-vitt kök känns trots den stora kontrasten lugnt när golvet är i en mellanmörk färg.

Vinylgolvet Dark Scottish Oak representerar ett mellanmörkt alternativ med en ton som bryter i en något varmare ton. Om det annars används kalla blåa eller blågråa toner i inredningen så medför Dark Scottish Oak -golvet lämpligt med värme i inredningen. Tonerna i dess ytstruktur är detaljerade men ändå lugna. Om det finns mörkt trä och naturvitt, det vill säga en lite varmare vit ton, bland dina möbler är Dark Scottish Oak utan tvekan ett bra alternativ.

Överväg en varm mellangrå ifall:

 • Du tycker om ljusa textilier som mattor, soffor och gardiner. Med hjälp av ett mellangrått golv får du en vacker kontrast till dina ljusa möbler.
 • Du vill ha stora kontraster: en svart bokhylla ser fantastisk ut istället för mörk när golvet ger den en mjuk kontrast.
 • Du har en ljusbrun och mörkbrun skinnstol eller soffa som passar vackert med det varma golvet.
 • Du vill lätta på värmen som golvet tillför bl.a. med väggens färg eller textilier

Vinylgolvet Heritage Natural Oak är en hyllning till ek. Ekens särskiljande varma rödaktiga ton syns i denna klassiska modell. I Sverige är ekparketter populära och därför passar den bra i flera sorters inredning. Du kan även fusionera ekens färg från golvet med andra textilier: varma toner och andra ekfärgade möbler i kombination med vitt ger ett fräscht och klassiskt intryck.

Överväg ett golv i ekfärg på grund av dessa skäl:

 • Ek är varmt och hemtrevligt, en klassiker bland inredare redan i decennier.
 • Möbler med ek eller björk passar perfekt i ton med detta golv.
 • Var modig med att använda andra toner som grått, vitt och svart – ek passar fint ihop med olika toner
 • Det finns flera olika ekfärgade lister på marknaden.

Vinylgolvet Burnt Classic Oak, den mörka skönheten. När du vill att golvet utmärker sig fint från de andra möblerna men ändå inte sticker ut för mycket så är ett mörkgrått golv valet för den modiga inredaren. Vita golvlister passar utmärkt ihop med ett mörkgrått golv. LAPPI-modellens livliga yta är utmärkt för hushåll med sällskapsdjur där det möjligen finns smuts och hår: de utmärker sig inte på det livliga golvets yta så mycket som på ett ljust golv.

Ett mörkt golv ger mycket möjligheter:

 • Vita golvlister framhäver vackert golvet.
 • Kökets RST-gråa och svarta hushållsmaskiner passar perfekt ihop med ett mörkt golv.
 • Lek med ljusgråa och naturvita toner som champagne- och guldtoner som skapar en lyxig känsla i ditt hem: nästan som om du vore i en exklusiv hotellsvit!
 • Svarta möbler smälter lugnt in med det gråa golvet.

Vinylgolvet Warm Chocolate Oak (slut!) är en nötaktig godbit. Det chokladlika mellanmörka golvet ger ett värdefullt intryck och passar särskilt på stora ytor som i vardagsrummet. Till exempel nötträets kontrast emot ljus björk från möbler ger en tillräckligt stor kontrast till de olika träslagen. Nu ser man också en tydlig trend bland möbler där möbler i ljust trä har erövrat de hemmen. Den sortens möbler passar fint med ett mörkare golv, likaså med vita och helt svarta.

 • Det nötfärgade golvet medför rikligt med värme i inredningen och då kan du leka med andra färgtoner med andra textilier.
 • Utnyttja möjligheten att hämta vita och kalla toner in i din inredning på ett mångsidigt sätt helt enkelt genom att ändra på rummets miljö med textilier.
 • Ljusgråa tapeter tillsammans med olika mönster passar bra med ett mörkt, varmt golv.
 • En fräsch turkos som kontrastfärg piggar bl.a. upp sovrummet eller vardagsrummet redan med ett par kuddar eller en filt.

Se även bilderna på våra kunders hem med lagda vinylplankor så ser du hur de ser ut som stora ytor!

× Kontakta via WhatsApp