phone +358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15)
Tre första provbitarna gratis!
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Vinylgolv right
Provbitar right
Tillbehör right
Listverk right


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Golv i offentlig miljö – Vilken typ av golvmaterial ska du välja för ett offentligt utrymme?

Publicerad 08.09.2022

I ett offentligt utrymme ska golvmaterialet tåla arbetare och kunder som går med skorna på, samt snö och vatten som följer in med skorna. Det är ingen nackdel om golvet dessutom tål stötar och skapar inomhusluft av hög kvalitet till både anställda och potentiella kunder. Golvet som ska skaffas till ett offentligt utrymme borde vara så tyst som möjligt, eftersom alla typer av ljud minskar arbetskomforten och kundernas komfort. 

Den nya generationens SilentTECH-vinylgolv är ett golv som uppfyller alla dessa krav. Till exempel har de flesta laminatgolv en träfiberbaserad stomme som inte tål fukten som kommer in genom fogarna och dessutom bullrar golvet när man går på det. Läs varför vi rekommenderar SilentTECH och SilentTECH Pro-golv för offentliga utrymmen!

SilentTECH-vinylgolv passar utmärkt för offentliga utrymmen som kontor, gym, butiker och hotell

Vinylgolv har snabbt blivit allt mer vanligare i barn- och husdjursfamiljer på grund av deras utmärkta slitagetålighet och underbara finish. Samma trend följer i offentliga utrymmen, där laminatgolv, särskilt de som är i dåligt skick, ersätts av en ny generations vinylgolv som erbjuder bättre slitagetålighet samt bättre inomhusluftkvalitet. Bättre inomhusluft skapas med vinylgolvprodukter som inte innehåller formaldehyd och ftalater. Sådana är alla SilentTECH-vinylgolv i vårt sortiment (läs också: vad är SilentTECH vinylgolv och dess fördelar?). 

Användningsklassen och tekniska informationen borde granskas noggrant, eftersom våra SilentTECH-vinylgolv är tillverkade av golvmaterial i klass (AK) 32-34 och är lämpliga för offentliga utrymmen. Särskilt AK34 erbjuder en utmärkt slityta hotell eller butiker med mycket trafik och slitage. Alla AK32-34 vinylgolv på marknaden är dock inte lika bra när det gäller slag- och fukttålighet, användningsklassen säger alltså inte nödvändigtvis något om golvmaterialen och motståndskraften mot kemikalier och fukt. Tyvärr finns träfiberbaserade laminat- och vinylkorkgolv, som ofta är 9-11mm tjocka, fortfarande på marknaden. Träfibern i stommen på dessa golv är inte det bästa alternativet för bruk i offentliga miljöer eftersom stommen är relativt mjuk mot stötar och stommen sväller av exponering för vatten.

Bild: Vinylgolvbutikens golvmästare Ville Kallio (till höger) och Erkki-Jussi Aho rekommenderar SilentTECH- och SilentTECH Pro -vinylgolv speciellt för offentliga utrymmen.

"För de som kräver det bästa, rekommenderar vi att bekanta sig med SilentTECH- och SilentTECH PRO -vinylgolv med stenkompositstomme (SPC, Stone Plastic Composite) som inte har sådana problem och är fantastiskt tunna, till och med under 6 millimeter, tack vare den nya tillverkningstekniken’’, säger Vinylgolvbutiken.se:s Ville Kallio. 

Enligt Vinylgolvbutikens Erkki-Jussi Aho är det värt att läsa den tekniska informationen. ’’En bra regel är att om golvet är 9-11 mm tjockt så innehåller det förmodligen träbaserad fiber och är därmed ett sämre val för offentliga utrymmen på grund av sin akustik och dåliga fukttålighet’’, säger Erkki-Jussi. 


Det lönar sig att satsa på kvaliteten: förutom den höga användningsklassen AK33-34 har SilentTECH-vinylgolv den bästa M1-inomhusluftklassificeringen i Finland (testad i Finland), de är ftalat- och formaldehydfria och är i den högsta och bästa A+-certifierade klassen enligt den ansedda europeiska inomhusluftmätningen (French Regulations on VOC emissions). Den nya generationens vinylgolv är mer hållbara i användning än många andra golv och ger bättre täckning på investeringen för både användaren och ägaren av utrymmet. 


Våra SilentTECH Pro -vinylgolv är speciellt planerade för tufft bruk i offentliga utrymmen, eftersom den tål mekanisk slitage tack vare dess tjockare 0,70 mm ytmaterial. 

SilentTECH Pro-vinylgolv är speciellt planerade för gym, hotell, köpcentrum, kontor, butiker och alla affärslokaler där 100 % vattentålighet, bättre slagtålighet, säker R9-halkskydd och brandklass Bfl-S1 krävs. SilentTECH och SilentTECH Pro är båda lämpliga för användning tillsammand med golvvärme. 

Bilden ovan: Tål varje golv en närmare granskning? I bilden finns två golv i samma användningsklass 33: SilentTECH-vinylgolv med stenkompositstomme och 0,55 mm polyuretanyta ovanför. Under det ligger ett hybridgolv med en slityta på mindre än 0,10 mm. Även om båda golven har samma användningsklass 33 kan du gissa vilket golv som höll bättre i vårt hammartest. Lita alltså inte automatiskt på användningsklassen när du väljer ett golv för ett offentligt utrymme, eftersom standarden bakom användningsklassen inte är den bästa hjälpen och mätaren i varje situation.

Vi rekommenderar att var och en som renoverar sitt golv läser noggrant den detaljerade produktinformationen för golvet de har köpt, utöver att bekanta sig med utseendet och användningsklassen. Förutom materilet ger de en god uppfattning om försäljarens professionalism och golvmärket; som ordspråket säger, "när det är rent mjöl i påsen ska det inte finnas något att dölja" det vill säga informationen ska också vara lätt att hitta och läsa på nätet. Fråga därför alltid efter användningsklassen och mer detaljerad information om stommen och ytmaterialet för att undvika skador och montering av ett golv som måste demonteras och bytas ut efter bara några års bruk. Om försäljaren lovar att golvytan ska tåla fukt, kom ihåg att fråga om stommen tål det också. 

SilentTECH-vinylgolvet kan läggas i en yta på upp till 400 m² utan rörelsefogar 

Har du någonsin undrat över en lista som finns i stora offentliga utrymmen mitt i rummet? Det kallas en golvrörelsefog, vars funktion är att säkerställa golvets fria rörelse med fluktuationer i luftens relativa fuktighet och temperatur. Många kontor och affärslokaler har mekanisk ventilation varje vinter för att värma och torka luften. Det gör att många golv krymper på vintern och äkta parkettgolv kan till och med spricka. På samma sätt på sommaren, när den relativa luftfuktigheten är hög, expanderar golvet. Detta bör beaktas vid läggningen av golvet i ett offentligt utrymme, särskilt i utrymmen över 10 x 10 meter. Varför just denna längd och bredd? 

Många laminat- och vinylgolvsmodeller når bara ett avstånd på 10 x 10 meter (100 m²) utan att de behöver en rörelsefog installerad eller att plankan måste limmas i golvet. Detta beror på golvstommens material. I SilentTECH-vinylgolv innehåller kompositstommen kalksten för att förstärka plankan. Det förbättrar rörelserna som orsakas av den relativa luftfuktigheten i inomhusluften: SilentTECH-vinylgolv kan installeras på ett område på 20 x 20 meter utan rörelsefogar. Det är dock normalt och vettigt för många att vilja lämna rörelsefogar i exempelvis dörröppningar, och numera är det verkligen lätt att montera en sömlist på sådana ställen; ytan rengörs och sömlistens klisterskydd tas av, varefter listen kan tryckas på plats.

Ovan: Vår kund Lapuan Kuntopiste valde Vinylgolvbutikens nya generations vinylgolv som deras nya gymgolv. Önskar var att golvet ska tåla slag från vikter, studsande och språng utan att ha för högt ljud eller vara hal under idrottarnas skor och gymredskap.

Ovan: Iiris Optikko optiker valde SilentTECH-vinylgolvet för hela deras affärslokar för att de ville ha en långvarig och hållbar lösning som känns bra för foten och ha tyst stegljud. Allt detta utöver att golvet ser bra ut och sitter bra ihop med resten av inredningen! 

Ovan: SilentTECH Pro- eller traditionella SilentTECH-vinylgolv funkar bra på ett traditionellt kontor. Bruket på kontoret kanske inte är lika intensiv som på till exempel ett hotell, gym eller köpcentrum, så SilentTECH i användningsklass 33 är toppen! Här har marknadsföringsbyrån Naisdesign valt det gråa SAVUSAUNA-vinylgolvet från vårt sortiment. 

Upp till 10 års garanti för SilentTECH-vinylgolv för bruk i offentliga utrymmen och 20 år för hemmabruk 

För våra SilentTECH- och SilentTECH Pro -golv erbjuder vi upp till 20 års garanti för hemmabruk och upp till 10 år för bruk i offentliga utrymmen. Vårt tillit för våra golv är så starkt att vi kan ge och hålla detta löfte. Nuförtiden är vinylgolv också ett säkert och miljövänligt val, vilket kunderna säkert uppskattar! 

För att få ut det mesta av ditt golv, kolla in vår kostnadsfria provbitstjänst. Vi rekommenderar även att du läser igenom vår omfattande rengörings- och skötselguide för vinylgolv, även om vinyl är ett av de enklaste golven att underhålla!


 WhatsApp