+358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

+358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 06.09.2023


Bloggartikel

Checklista för den som installerar ett vinylgolv

Publicerad 06.09.2023

Funderar du på att skaffa ett vinylgolv för att ersätta gammal golvbeläggning i en nybyggnad eller i en äldre lokal? Ett vinylgolv är ett utmärkt val inte bara för ett modernt hem eller kontor, men också för ett äldre, mer traditionellt objekt. Det är lättskött, robust och elegant. Även om installation av vinylgolv inte är någon raketvetenskap, är noggrann förberedelse och korrekt installation viktigt för resultatet. 

Vinylgolvets underlag 

Det allra första steget är att se till att installationsytan är ren, torr och jämn. Underlagsgolvets skick lägger grunden för att hela golvbeläggningen som installeras är tålig. Om golvet inte är plant måste det jämnas ut vid behov – till exempel när det gäller betong talar man om att överutjämna. Ojämnheter har en stor inverkan på installationen av vinylplankor, och på en ojämn yta kan det till och med hända att sponterna på plankorna går sönder och lossnar. Om underlaget är alltför fuktigt påverkar det också hur golvet lägger sig och inneluftens kvalitet och kan orsaka strukturella skador. Här hittar du en separat bloggtext om underlagsgolv för vinylgolv


Vinylgolvbutikens vinylplankor är försedda med färdigt integrerad stegljudsisolering, så installatören slipper tänka på att skaffa och lägga den på underlaget. En fuktspärr måste dock installeras ovanpå underlagsgolv i betong. Till exempel är en 0,2 mm polyetenfilm (PE) idealisk som fuktskydd. 

Lämpliga installationsverktyg 

Lyckligtvis är det ett ganska prydligt arbete att installera vinylgolv med stenkompositstomme från Vinylgolvbutiken. För att kontrollera att underlaget är rakt behöver du ett minst ett par meter långt linjalverktyg. Du kan kapa av plankan med en vanlig brytbladskniv. Andra verktyg du behöver är en vinkelhake, en slagkloss och monteringskilar för att säkra rörelsefogarna. Du behöver ingen såg, cirkelsåg eller hålsåg för installation, men till exempel när det gäller värmeelementens rör eller utmed besvärligt formade väggar kan de visa sig vara ganska behändiga hjälpmedel. 


Följ tillverkarens instruktioner 

Korrekt installation enligt tillverkarens instruktioner är viktigt, helt enkelt för att eventuella garantivillkor för golvet ska uppfyllas. När installatören utför själva installationen av plankorna har hen också ansvaret för att se till att installera endast hela och högkvalitativa plankor. Tillverkarens instruktioner för av olika vinylgolv kan skilja sig något från varandra. Detta beror till exempel på skillnader i material, plankans mått och egenskaper, liksom de olika låsmekanismerna på sido- och ändsponterna. .

Några allmänna regler för vinylgolvinstallatörer: 

  • Installationen av golvet är ett av de sista stegen i ett bygg- eller renoveringsprojekt. Försök därför att schemalägga installationen först i slutet av projektet så att senare arbetsmoment inte skadar den splitternya golvytan. 
  • Vinylgolvbutikens vinylgolv, liksom ofta också vinylgolv från andra tillverkare, installeras som ”flytande golv”, det vill säga de läggs utan att fästas vid underlaget. Det är därför viktigt att ta hänsyn till vad instruktionerna säger om rörelsefogarna. 
  • Golvet installeras vanligtvis i den riktning som ljuset kommer från fönstret från vänster till höger, det vill säga i samma riktning som ljuset från den huvudsakliga ljuskällan i rummet, ofta just fönstret. Oftast läggs plankorna också på längden sett från dörren. 
  • Trots sin vattentålighet är vinylgolv endast lämpliga för torra inomhusmiljöer. Vinylgolvbutikens vinylplanka och golvplatta av vinyl tål dock utmärkt utmaningarna i till exempel en hall, ett kök, ett grovkök eller ett omklädningsrum.

    Mer detaljerade anvisningar för installation av golv i Vinylgolvbutikens sortiment finns på vår sida för installationsanvisningar. 

Du kan också låta ett proffs sköta installationen av ett vinylgolv 

Även om många också kan installera vinylgolv på egen hand, är det också många som vill överlåta installationsarbetet till någon som har erfarenhet och expertis. En sakkunnig installatör säkerställer ett slitstarkt och högkvalitativt resultat, korrekt utfört i varje rum i enlighet med instruktionerna. Du som köper golvet kan då känna dig lugn när du väntar på att den nya golvytan ska färdigställas på ett säkert sätt. 

Ett exempel på ett företag som specialiserat sig på golvinstallation är Parkettistudio. Företaget som specialiserat sig på golv verkar i stor utsträckning i Helsingfors och huvudstadsregionen och har valt vinylplankor från Vinylgolvbutiken till en del av sitt eget golvsortiment. Parkettistudio säljer därför nya golvbeläggningar samt installation, service och renovering av golv. .


Fullbordande av golvet 

Både golvytan som installeras av dig själv och av en professionell installatör fullbordas med vackra fotlister, trösklar och foglister. När du installerar en golvlist är det viktigt att komma ihåg att fotlisterna ska fästas uttryckligen i väggen, inte i det installerade golvet. Vid behov ska golvet kunna leva och röra sig tack vare rörelsefogarna. Därför ska golvet inte tryckas ner av listen när du installerar fotlisterna, utan listen installeras alltid på golvnivåns höjd. 

Som helhet är vinylgolvet ett utmärkt val för ett hem, kontor eller annat offentligt utrymme, där golvet ska vara så lättskött och robust som möjligt. En av de största fördelarna med vinylgolv från Vinylgolvbutiken är dess struktur som är utan och innan vattentålig. För många är en viktig faktor också SilentTECH-stegljudsisoleringen, som är färdigt integrerad under plankan. Som ägare till ett vinylgolv som är korrekt och noggrant installerat kan du se fram emot att golvet ger otaliga bekväma år av användning! 

Produkterna som nämns i artikeln


Plastfolie PE-folie 0,2mm, polyetenfolie (30m2/rulle)
wishlist Jag kommer att överväga det igen och lägger det på önskelistan
Beställningsvara

Beställningsvara

Installationspaket
wishlist Jag kommer att överväga det igen och lägger det på önskelistan
ERBJUDANDE -38%
Beställningsvara

Beställningsvara

Installationspaket
wishlist Jag kommer att överväga det igen och lägger det på önskelistan
ERBJUDANDE -39%
Beställningsvara

Beställningsvara