Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Black Month
Fanérgolv
Paketerbjudanden

08 403 003 60 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med DHL
Fri frakt då beställningen är över 25.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Stor jämförelse av golvmaterial: parkett, vinyl, laminat, kork och platta

Publicerad 08.09.2022

Är det aktuellt med en renovering eller val av golv för ett helt nytt objekt? Olika golvmaterial är avsedda för olika lokaler och situationer. Vi berättar nu om de olika för- och nackdelarna med de fem mest populära golven. När du väljer golv lönar det sig att ägna uppmärksamhet åt så pass viktiga aspekter som vattentålighet och slaghållfasthet, samt känslan under foten, om golvet är lättskött, tyst och allergivänligt samt garantin. Genom att fundera över dessa saker tar du enkelt reda på vilket som är det bästa golvmaterialet för just din lokal och omgivning.

Olika golvmaterial för olika lokaler och användningsändamål

Golv med plattor är det allra enklaste valet; i våtrum, såsom duschen eller badrummet, är det inte värt att ens överväga andra alternativ. Under golvet i våtrum måste det finnas ändamålsenlig vattenisolering och när golvet monteras måste man kunna göra lutningar (fall) mot golvbrunnen. 

I torra inomhuslokaler, såsom bostads-, kontors eller produktionslokaler, är valet däremot inte längre så enkelt. För barnfamiljer och hushåll med djur krävs ett mycket tåligt och lättskött golv som känns behagligt under foten. Det skadar inte heller att golvet i hemmet är tyst, men särskilt i kontor betonas behovet. Plattgolv kräver ofta golvvärme och mycket hög glans ger inte nödvändigtvis god friktion, det vill säga att pruta på säkerheten låter som en dålig kompromiss. Nedan tar vi upp några viktiga aspekter som avgör och underlättar valet av golv för torra inomhuslokaler.

100 % vattentålighet ger endast två golv

Två av golvmaterialen på vår lista är helt vattentåliga; platta och vinylplanka med kompositram. Av dessa är plattgolvet självklart och vatten kan tränga igenom endast svaga fogar. Av det andra alternativet, vinylplankgolvet, säljs det tyvärr också flera olika versioner på marknaden och en stor del har en träfiberram. Få vet om att det på marknaden också finns vinylplankor i så kallade föregående generationens versioner, som inte tål vatten till exempel i köket särskilt bra.

Vi erbjuder emellertid inte de här föregående generationens vinylplankor, eftersom de har samma problem som laminat, parkett och kork; när vatten kommer i kontakt med golvets innanmäte, det vill säga ramen, kommer ramen att svälla och höja golvet i fogarna. De hårda hörnen som bildas fastnar i stumporna och söndrar dem samt gör att ytmaterialet spricker. I de allra nyaste och bästa vinylgolven försäkras vattentåligheten med hjälp av en stenkompositram, det vill säga Stone Composite Plastic (SPC). Ett golv med stenkompositram kan man däremot lugnt använda till exempel i hallen, köket, vindfånget, avsvalknings-/omklädningsrum i samband med bastun liksom i grovköket.

På bilden överst ett vinylgolv med kompositram som efter ett fukttest är i gott skick. Nedan ett vattenskadat föregående generationens vinylkorkgolv med HDF-ram. Golvet svällde 20 % och ytan började ”bölja” under testet.

De övriga golvmaterialen i vår jämförelse kommer inte med på denna lista. Till exempel laminat är visserligen lätt att hålla rent och själva ytan tål vatten, men ramen gör så gott som aldrig det: om det i produktbeskrivningen nämns att golvet är cirka 8–12 mm tjockt och ramen är brun till färgen, kan du vara säker på att det är en HDF-ram i träfiber. Ytan på ett golv tillverkat av HDF-skiva kan ”öppna sig” av ett slag och därmed utsätta golvet för vattenskador och övriga skador. På samma sätt suger fogarna i ett laminatgolv i sig vatten, så i närheten av ett husdjurs vattenskål eller kökets tappställe kan ramen i ett sådant laminatgolv så småningom suga i sig vatten och orsaka att golvramen sväller.

Det samma gäller kork och parkett; när vatten tar sig in i ramen via golvets fogar eller under fotlisterna, orsakar det att golvet sväller och i värsta fall bucklar sig fult. När vatten kommer in i golvet kan det orsaka problem med inneluften, eftersom det fuktiga golvet torkar långsamt och erbjuder ett utmärkt växtunderlag för mikrober. Detta kan inte ske med ett vinylgolv med kompositram, då materialet inte fungerar som växtunderlag för sådana mikrober. Den som värdesätter inneluft av god kvalitet gör därför klokt i att välja en  vinylplanka med stenkompositram av emissionsklass M1.

Ett laminatgolv klapprar och är halt

Vet du känslan då du kliver in på en lägenhetsvisning eller ett tomt kontor, det är annars knäpptyst och det enda som hörs är klappret av dina skor mot laminatgolvet? Precis: det hårda ljudet är en av de viktigaste orsakerna till att laminatgolv sjunker i popularitet just nu. Skrapet av husdjurens klor hörs säkert också till grannarna i våningen under. Tips: om du har en granne i våningen under, är det för grannsämjans skull bra att välja ett tystare golv.

Laminatgolvets klapper samt kyla och dysterhet uppstår på grund av den mycket täta ytan av pressat papper och melaminharts. Härifrån härstammar också ordet "laminat". Våra vinylplankors yta är polyuretan (PUR), som gör ytan varm och tyst så att den passar i vilken lokal som helst. Polyuretanytan är ett något mjukare material än laminat, men det har beaktats i den nya generationens vinylplankor så att det under ramen finns en mycket tålig och tät konstruktion i stenkomposit. Tack vare den har vinylplankan en bättre slaghållfasthet än laminat. Klappret och skrapet som orsakas av laminatgolvets trumhinnslika konstruktion är likaså borta. Läs dessutom vår stora jämförelse av skillnaderna mellan laminat och vinylgolv.

Om vinylplankan hör till de bästa då det gäller tysta golv och god känsla under foten och laminatgolv utgör den andra ytterligheten som det sämsta alternativet, placerar sig de övriga golven i vår jämförelse i mitten av skalan.

Plattgolv är tysta men känns kalla utan golvvärme. Parkettgolv är tysta då de lagts korrekt, men kan med tiden börja "knarra" – särskilt modeller med låsspont. Parkett med limmad spont är tystare beträffande knarr/knak.

Korkgolv anses däremot höra till de främsta golven då det gäller tysthet och är också närmast en vinylplanka till den aspekten, liksom till känslan under foten. Korkgolven på marknaden är i själva verket ofta vinylkork, vilket betyder att den till sin yta liknar en vinylplanka, men golvets innandöme är en kombination av dåligt fukttålig HDF och kork. Äkta korkgolv vars yta är kork är mycket känsliga för skråmor och slag, så i husdjurs- och barnfamiljer är detta golv snabbt i dåligt skick.

Parkett är inte det mest lättskötta golvmaterialet

Parkett har länge ansetts vara ett mycket vackert, varmt, tidlöst och ekologiskt alternativ särskilt för sovrum, vardagsrum och i hemmet i övrigt. Det är den också, men den som väljer parkett måste acceptera att ädelträ tål slag och skråmor sämre. Spår av livet syns lätt på parkettytan, golvet skråmas eftersom ädelträ inte är lika tåligt som vinyl eller laminat.

Tips: välj hellre en oljevaxad parkett än en lackad parkett. På en lackad parkett syns skråmorna som vita strimmor, medan du på en oljevaxad parkett kan sudda ut skråmor med hjälp av oljevax. En lackad parkett sluter också golvet och gör att det inte andas så bra. I stället för att gå på en träyta går du på lack, vilket inte känns likadant som äkta trä.

Då parketten är äkta trä måste man observera också variationer i luftens relativa fuktighet. På sommaren då luften är fuktig utvidgas parkettgolvet, medan det drar ihop sig på vintern då luften är torr. Den som köper en parkett gör klokt i att redan på grund av garantivillkoren använda sig av luftfuktare på vintern.

Oljevax samt en borstad yta som valts som ytbehandling särskilt för parkett förbättrar golvets slitstyrka, vilket gör att märken på golvet inte syns lika lätt. Parkettgolvet blir emellertid inte slaghållfast, för i sista hand är det frågan om äkta trä. Det kan många som väljer ett parkettgolv uppskatta: träet patineras vackert i användningen, det vill säga små skavanker och skråmor ger den mer karaktär. Om du är allergisk mot skråmor ska du med fördel välja något annat än parkett.

govlmaterial Parkett Lapua Floors

På bilden  den slipade ekparketten Stone Wash Select 190 

Medan parkett måste skötas om då och då hålls de övriga materialen i vår jämförelse i skick utan slipning och vaxning. Att ta hand om vinylplankor har den fördelen att våra golvs UV-skydd upprätthåller dess långa livslängd och golvet kommer inte att blekna eller bli gulaktigt. Detta är en orsak till att vi kan erbjuda 20 års garanti i hemmabruk för våra vinylgolv!

Plattor, kork, vinylplankor och laminat vårdar du genom att dammsuga dem och tvätta dem med rengöringsmedel för golv. Vinylplankor med stenkompositram och plattor tål rengöringsmedel och fuktig tvätt bäst, på grund av ovan nämnda orsaker. När du köper en vinylplanka är det värt att välja ett rengöringsmedel för vinylgolv som passar och är framtaget för golvet. När det gäller plattgolv ska man så klart komma ihåg att fogarna samlar smuts och behöver dammsugas, även om själva golvet är lätt att sköta om och rengöra.

Vinylgolv tål liv bäst

Vad tål alltså liv bäst? Vinylplankor och plattor tål bäst mekaniskt slitage och stötar. En platta kan spricka av ett hårt slag, äkta ädelträparkett kan få mycket djupa bucklor eller skråmor och kork samt laminat kan spricka från ytan ända till ramen så att smuts och fukt kommer in i ramen då ytan inte skyddar mot fukt. Av samma orsak som ett vinylgolv är 100 % vattentåligt har det också otroligt god slaghållfasthet; tack vare sin stenkompositram klarade sig endast vinylgolvets yta med en mycket liten skråma i hammartestet (se bilden nedan).

Ljust laminat vs vinylgolv

På bilden resultatet av hammartestet på laminatgolvet och vinylgolvet.

Den hårda ramen i stenkomposit garanterar att en kniv som tappas i köksgolvet, en kettlebell eller ett verktyg, till exempel en hammare, som faller i hallgolvet, ett bord som faller omkull på kontoret, barnens vilda lekar eller husdjurets klor inte kommer åt att skada golvet djupare än på ytan. Den hårda ramen förhindrar vatten från att komma in i konstruktionen så att golvet inte kommer åt att svälla och det inte uppstår bubblor på golvytan. Vinylgolvets härligt varma och mjuka PUR-yta som så många kunder blivit förtjusta i gör ändå att golvet är behagligt under foten.

Golvmaterialen är ytterligheter till priset

Till sitt pris förmånligast, men ärligt talat det sämsta golvet som känns billigast också till sitt slutresultat, är laminat. Priserna på det rör sig kring ungefär 10–40 euro per kvadratmeter, så tillsammans med plattgolv är det ett av de billigaste alternativen. Man kan få ett plattgolv också lika förmånligt som laminat, men kvadratmeterpriset kan stiga till hundratals euro beroende på kvaliteten. Korkgolv och parkett hör till de dyraste, då korkgolv kostar cirka 30–60 euro per kvadratmeter och 1-stavsparkettgolv av hög kvalitet kostar cirka 60–120 euro per kvadratmeter.

Det snabbaste golvet att montera är SilentTECH-vinylgolv som läggs flytande. Näst snabbast är montering med underlagsmaterial av laminat, kork och parkett, som kräver cirkelsåg för brytning av plankorna. SilentTECH-vinylgolvet kan brytas med brytbladskniv. Det uppstår alltså allra minst damm i rummet när man lägger SilentTECH-vinylplankan med stenkompositram.  Mest tidskrävande att lägga är plattgolv som kräver sättbruk och fogar.

För laminatgolv och parkettgolv måsta man i budgeten räkna in cirka 5–6 e/m2 för att skaffa och montera separat stegljudsisolering. Våra SilentTECH-vinylplankor har integrerad stegljudsisolering såväl i produkten som i priset vilket också sparar ett steg i monteringen. Du kan läsa mer om fördelarna med SilentTECH-teknologin

Summa summarum: vinylplankan är ett lämpligt golv för så gott som varje lokal, behov och budget! Utan golvvärme är den varm och skön och med undantag av plattgolv det tåligaste alternativet. När du väljer SilentTECH-vinylplanken får du också inomhusluft av god kvalitet (emissionsklass M1), 100 % vattentålighet, mycket god slaghållfasthet, lätt skötsel, ett förmånligt pris och en behaglig känsla under foten! Om du behöver inspiration för att välja golvmönster kan du ta en titt på våra kunders hem. Vi har också sammanställt täckande monteringsanvisningar i text- och videoform, som visar dig hur enkelt och snabbt du lägger vinylplankor!


 WhatsApp