073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Problem med vinylgolv: 5 viktiga detaljer om golv

Publicerad 08.09.2022

Vinylgolv är mycket populära golv, men det finns flera olika modeller på marknaden, och det finns också problem med en del av dem. Som ett expertföretag inom industrin har vi sett hur utvecklingen av material som används vid tillverkning av produkter utvecklas, och hur problem framgångsrikt har åtgärdats i produktionsprocesser och materialtekniska val.

Låt oss kolla närmare på saken genom att bekanta oss med golvindustrins utvecklingsbana under årtionden: betydande utveckling inom golvindustrin för flytande golv började med uppkomsten av laminatgolv på 1990-talet. Själva laminatgolvet uppfanns redan i slutet av 1970-talet, men den bästa uppsvingen var i slutet av 1990-talet och särskilt i början av 2000-talet.

Efter det kom vinylkorkgolvet på marknaden och fixade de största problemen med laminatgolvet, och förtjusade med dess varma slityta (vinyl), men lämnade rum för hopp när det gäller buller och fukttålighet. Det såkallade helvinylgolvet, alltså PVC/LVT-vinylgolv där stommen av träfiber byttes ut mot kompositstomme, kom och löste problemen med vinylkorkgolv.

Bild (ovan): En äldre generations vinylkorkgolv till vänster och den nya generationens SilentTECH-vinylgolv till höger, med integrerad skumunderlag och SPC- alltså stenkompositstomme.

En slutgiltig produkt nåddes dock fortfarande inte, eftersom LVT-vinylplankorna var lite för mjuka och formade sig efter formerna på den underliggande betongen, vilket avslöjade även de minsta fel på den underliggande ytan. Till exempel, kunde man se kakelgolvets fogar och formar genom LVT-vinylgolvet som lagts på kakelgolvet, speciellt mot ljus. Därmed formades golvet kanske lite för mycket efter den ungerliggande ytan och kräver därmed ett helt platt och rakt underlag.

Därför utvecklades mjukheten av LVT-vinylgolvet och den senaste, och idag även den senaste generationens vinylgolv, inkluderar SPC-stenkompositstomme (Stone Plastic Composite) och, beroende på modell, även integrerat skumunderlag. Men hur har det uppnåtts hittills och vilka problem hos golven fixades under utvecklingsfasen? I det här inlägget går vi igenom de olika kvaliteterna av vinylgolv och avslöjar problemen med vinylgolv som säljarna inte vill att du ska veta om!

Som bakgrundsinformation är det bra att förstå att det idag finns tre huvudkategorier av vinylgolv; vinylkork (stommen huvudsakligen HDF, dvs. High-Density Fiberboard, träfiberskiva med ett underlagsmaterial av organiskt fuktkänsligt korklager), LVT eller Luxury Vinyl Tile -vinylgolv (stommen är PVC, dvs. polyvinylklorid) och det bästa alternativet just nu: SPC-vinylgolv (stommen är SPC, dvs. Stone Plastic Composite). I dagens vinylgolv utgör stommaterialet den största skillanden, eftersom varje vinylgolv har det välbekanta och säkra polyuretanet som ytmaterial, alltså vinyl, vilket har gjort golvet mycket populärt.

Problem 1. Stommens dåliga fukttålighet

Särkilt vinylkorkgolv är kända för deras usla fukttålighet. HDF är förkortningen av High-Density Fiberboard, vilket betyder att det är en träbaserad stomme. Om det är något som är känt redan från laminatgolvens guldålder så det dess dåliga vattentålighet, då golvens yta sväller vid användning speciellt vid fogarna eftersom vatten slipper lätt in i stommen, t.ex. i tamburen eller köket nära vattenpunkten. Det finns även några vinylkorkgolv på marknaden med en stomme gjord av SPC, dvs. stenkomposit, men de har fortfarande ett skumunderlag av organiskt material som är känslig för fukt. Av denna anledning godkänner vi inte vinylkorkgolv i vårt sortiment. Läs mer om vinylkorkgolv.

Bilden ovan: Två olika vinylgolv. Båda har en polyuretanyta, dvs. vinylyta, men versionen nedan har en stomme gjord av HDF och kork. Golvet ovan är ett golv med LVT- alltså PVC-stomme. Vi sänkte golven i vatten och vinylkorkgolvet absorberade fukt och svällde med ca 20% och vinylytan blev bubblande vågigt. Enligt tillverkaren är golvytan vattentålig, men den tekniska beskrivningen dålde informationen om att stommen inte var vattentålig. Vi tycker att detta till och med är lite vilseledande marknadsföring.

Problem 2. LVT-vinylgolvets mjukhet och flexibilitet

Ett av de största problemen med Luxury Vinyl Tile- dvs. LVT-vinylgolv, samt andra vinylgolv med 100% PVC-stomme är deras mjukhet; golvet är lite för flexibelt och förlåtande. Golvet tar inte nödvändigtvis emot märken eller skråmor från möblernas fötter om betongen under golvet är rakt. Ett botten som är ojämnt kan visa märken i golvytan.

Vi har med egna ögon bevittnat en situation där ett utrymme hade ett LVT-vinylgolv från en annan tillverkare som hade lagts på ett kakelgolv. Mot ljus kunde man se kakelgolvets fogar mycket lätt på LVT-vinylgolvets yta. På grund av dess mjukhet hade LVT-vinylgolvet gett upp och börjat således "krama" det underliggande kakelgolvet och dess fogar, vilket bildade ett ytmönster även på vinylgolvet.

Detta problem fixades av den nuvarande nya generationens SPC, dvs. Stone Plastic Composite -stommen som är mycket hård och 70% av vinylgolvets stomme har ersatts med kalkstenblandning. Kalksten i kombination med PVC förstärker golvet så mycket att det inte avslöjar små skönhetsfel i den underliggande betongen genom slitytan. Golv med SPC-stomme kommer inte heller på samma sätt att ”leva” som andra vinylgolv gjorda av mjukare stommaterial. Kalksten har på så sätt en positiv effekt även för att minimera golvets rörelser.

Problem 3. Bullrandet när man går på golvet

Ett av de största problemen med laminatgolv var inte bara kylan utan också det kända bullrande ljudet. Husdjurens klor, barnleksaker eller fallande saker orsakade en slags känslor för grannarna nedanför... som inte var alls positiva. För att inte tala om att det väckte de mest känsliga i familjen.

Vinylkorkgolv som har en HDF-stomme på samma sätt som laminatgolv, har ännu samma problem när det gäller bullrandet. Vinylkorkgolv är lite tystare på grund av ytans polyuretan, vilket inte är lika hård och tajt som ytan på laminatgolv, men eftersom att stommen är träbaserad är golvet tjockt och inte tillräcklit kompakt vilket resulterar i att det uppstår bullrande.

Av denna anledning har SilentTECH-vinylgolven i vårt sortiment en tunnare tjocklek (ca 4-5mm), en kompakt SPC-stomme och ett integrerat skumunderlag. Det integrerade skumunderlaget lämnar inget utrymme mellan plankan och underlagsmaterialet, utan är så kompakt att det förbättrar plankans akustik.

Problem 4. Alltför tunn slityta, dvs. polyuretanens (vinylens) tjocklek

Varje vinylgolvs slityta består av polyuretan (PUR, vinyl). En yta som är för tunn utsätter golvet lättare för stötar och repor. När slitytan går sönder avslöjs golvens stomme. Det är värt att bekanta sig med slitytans tjocklek, speciellt om du letar efter ett golv som är mycket robust mot mekaniskt slitage i ditt hem eller offentliga utrymmen.

Speciellt för plastmattor, vinyl-, laminat- och parkettgolv finns det olika användningsklassificeringar som avgör i vilket utrymme varje golv kan användas och vilken typ av slitage det har gjorts för att tåla. Användningskategorin är ingen direkt garanti för golvets kvalitet, dvs. istället för användningskategorin är det värt att bekanta sig med de tekniska uppgifterna om hur tjock slitytan är. I våra egna modeller är slitytan i användningskategori 32 ca 0,30 mm tjock och slitytan i användningskategori 33 är 0,50-0,55 mm tjock. I SilentTECH PRO -modeller, som är de högst klassade golven i användningskategori 34, är tjockleken på slitytan så hög som 0,70 mm.

’’Speciellt i restauranger, hoteller, köpcentrum och butiker krävs en slipytan i användningskategori 33-34’’, berättar Vinylgolvbutiken.se -nätbutikens företagare Bambumannen, alltså Jukka-Pekka Kallio. ’’En tjockare yta ger en lång livslängd och ser till att även hårda stötar inte når stommen lätt. Prova själv, beställ en provbit från vårt golv och prova med en hammare eller en vass kniv!”, säger Jukka-Pekka.

Där ytan på ett laminatgolv ofta går sönder av ett enda kraftigt slag kan vinylgolvet repas och skäras väldigt hårt för att det ska gå sönder.

Vi har även sett vinylgolv på markanden med en slityta med en tjocklek på endast 0,07 mm. Dessa bör undvikas att köpas om du inte vill bli besviken!

Problem 5. Svag och långsam läggning

Vilken tycker du är bättre; snabb, dammfri och icke-allergiframkallande läggning eller helt tvärtom? Det tänkte vi också. Traditionella vinylgolv, vars stommaterial ofta är träbaserad HDF, måste läggas på samma sätt som laminatgolv. En cirkelsåg eller kapsåg krävs, sedan ska plankan kapas av, då uppkommer formaldehyd i luften och allergiframkallande egenskaper garanteras. Den långsamma kapningen av golv med HDF-stomme gör också  läggningsprocessen långsammare jämför med vinylgolvet med SPC-stomme som kan skäras med endast en mattkniv.

I videon visar vi hur snabbt, snyggt och dammfritt våra SilentTECH-stenkompositvinylgolv kan brytas och läggas.

Under läggningsfasen av LVT-vinylgolvet blir den maximala ytan ett problem. Dessa vinylgolv kan installeras i ett område på upp till 10×10 m utan rörelsefogar, medan den maximala ytan för vinylplankor med SPC-stomme är fyra gånger större, 20×20 m eller 400 kvadratmeter. Vi har framgångsrikt laggt vår SilentTECH-vinylgolv i bl.a. stora utrymmen som gym och offentliga utrymmen, där ett långt läggningsavstånd är fördelaktigt med snabbinstallerade sömlister.

Lösningen på vinylgolvens problem är vinylgolv med SPC-stomme

Vinylgolv med SPC-stomme är den nya generationens vinylgolv, och av en god anledning. Det eliminerar alla bekymmer som tidigare vinylgolvmaterial har medfört, allt från fukttåligheten till buller , mjukhet och allergiska symptom. Utöver allt detta innehåller SilentTECH-vinylgolven i vårt sortiment 70% mindre plast; denna 70% har ersatts med kalkstenblandning.

Ett vinylgolv klick med SPC-stomme är även ett miljövänligt och säkert val både för hem och offentliga utrymmen. I vårt sortiment hittar du SilentTECH-vinylgolv som alla har fördelar av vinylgolv med SPC-stomme samt ett integrerat skumunderlag vilket bidrar med ca 50-60 kronors kostnadsbesparing per kvadratmeter. Du kan lätt läsa mer om andra fördelar med våra SilentTECH-vinylgolv.

I vår inspirationblogg hittar du inspiration och aktuella inlägg om bl.a. kostnader på golvrenovering, trender, samt råd för beslutfattande.