phone +358 40 161 7927 (Vardagar 09 - 15)
Tre första provbitarna gratis!
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Vinylgolv right
Provbitar right
Tillbehör right
Listverk right


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Laminatgolv vs vinylgolv – hammar-slag-test och jämförelse

Publicerad 08.09.2022

En person som söker ett förmånligare golv har två alternativ över de andra. De är laminatgolv och vinylgolv. I golvet finns det materiellt tekniska skillnader, som påverkar deras använding t.ex. värmen, akustigheten, hållbarheten och fuktigheten på stället. I detta inlägg fördjupar vi oss om lamninatgolvets största problem och orsaker, varför många väljer ett vinylgolv istället för lamintagolv.

Laminatgolv


  • Hård kompakt yta som är pressad av papper och melaminformaldehyd. Ytan är till fotbotten kall och akustiskt är golvet mycket ljudligt.

  • Håller bra mekaniskt slitage men stöt tåligheten sämre än på vinylgolv. Går ytan sönder, spricker/splittras golvet. Då syns stommen oftast och det är omöjligt att reparera/restaurera.

  • HDF-stommen ( High Density Fiberborad) håller inte fukt: fukten från luften eller från det att man lämnat vatten på golvet sugs upp i stommen från fogarna(kanterna), de orsakar att stommen sväller, detta syns tex vid fogarna då golvet börjar svälla.

Nya generationens vinylgolv ( PVC- och SPC-stomme)


  • Hållbart och behagligt polyuretan (PUR) ytbeläggning. Ytan är varm och akustiskt tyst.

  • Ifall ett hårt eller vasst föremål skulle falla på golvet sjunker inte föremålet in i  golvets täta PVC-/SPC-komposit stomme djupare än till ytan dvs. ytan spricker/splittras inte på ett större område.

  • Vinyl korkgolv med HDF-stomme håller inte fukt, men den nya generationens PVC- (Polyvinylklorid) och SPC- stommat ( Stone Plastic Composite) golv håller utmärkt fukt utan att det sväller och dessutom är det  tystare än HDF-stommade laminatgolv och vinyl korkgolv.

På bilden tre golv: 1) Vinylgolv med PVC-stomme 2) Laminatgolv med HDF-stomme 3) Vinylgolv med SPC-stomme. Du känner igen golv med HDF-stommens av tjockleken på stommen ( 8-10mm) samt träfiberns färg och utseende.

Laminatgolv vs. vinylgolv: golvens slitageyta noggrannare kontrollerade och hammartestade

Laminatgolvet har varit på grund av sin fastare och hårdare pappersyta i Finland en av de populäraste golv under åren 1990-2010  före vinylgolven kom ut på marknaden. 

Ytan pressas av flera pappersskikt som limmas under högt tryck, vart man har tryckt golvets mönster.  Slitskiktet skyddar mönster skiktet och består ofta av melaminhartser och korund. Mönster skiktet är ett fotografiskt papper som behandlats med melaminhartser. Kärnan, som är bäraren av golvet, är oftast tillverkad av (HDF).

Laminatgolvets värme och ljus/akustighet

Laminatgolvets yta och struktur låter som en idé bra, men det finns problem med det, som många laminatgolv ägare vet om och känner igen genom sina erfarenheter. 

Papper- och harts ytan känns kall även genom strumpor.

Ytans hårdhet tillsammans med en ca 8-10mm  HDF-stomme gör att det är som ett trumskinn : därför hörs ljudet av husdjurs klor på golvytan och golvet knakar fast man har stegljudsisolering under golvet.  

Laminatgolvets stöttålighet

Fast laminatgolvets yta är starkt, är golvets stomme den sämsta delen på hela golvet. Om man tappar ett föremål som t.ex ett strykjärn eller en stekpanna på golvet, går ytan lätt gå sönder och det är helt omöjligt att reparera. Hårda stötar orsakar att kärnan av HDF-stommen, oftast en brun träfiberskiva kommer fram. På ljusa golv syns det som bucklor(hål) i golvet.  Nedanför ser ni från vårt hammartest:

Bild: Hammartestat KL32 laminatgolv, vart hammarens vassa kant och hårdare hammarslag, även mjukare hammarslag gjort hål i HDF-stommen under ytan. Därför är ytan nu också även omöjlig att reparera.

Vinylgolvets värme och ljus/akustighet

Vinylgolv har en yta av polyuretan (PUR) och är som laminatgolv hållbar, men mycket tystare och väldigt varm. Polyuretan är allmänt testad och är ett tryggt material, som även används till att tillverka skummadrasser. 

Det finns ännu vinylgolv på marknaden som är av den gamla generationen   t.ex. vinyl korkgolv, den har som laminatgolvet 8-10 mm tjock HDF-stomme vilket gör att vatten tåligheten och akustiken är sämre. Den skall man undvika, för nu har det kommit redan en ny generation av vinylgolv som är tekniskt mycket mer utvecklade och hållbara.

Gamla vs nya generationen:


  • Vinylgolv men HDF-stomme är akustiskt högljuddare, fast ytans polyuretan inte är lika ljudligt som laminatgolvets yta.

  • Nya generationens vinylgolv  med PVC- och SPC-stomme är väldigt tunt 4-5 mm och är kompakt, som minskar ljudet. Detta beror på stommens tunnhet, kompakthet och stegljudsisoleringen som installeras under golvet. I en del av de senaste generationens vinylgolv har de integrerat stegljudsisoleringen ( Vinylgolvbutikens SilentTECH-kollektion som exempel ), då slipper man lägga stegljudsisolering skilt under golvskivorna.

Vinylgolvets hållbarhet:

De som funderar på vinylgolv skall överväga att välja den nya generationens vinylgolv, som har PVC-/SPC-komposit stomme. I dessa har tåligheten lyfts upp på en helt ny nivå tack vare extremt kompakt struktur, då tål golvet stötar mycket bättre än laminatgolv.

Vinylgolv med PVC-stomme gör PVC- glasfiber kombinationen den tunn samt lite mer böjbar, spontarna är starka. Stommen levnad är på samma nivå eller en aning bättre än på HDF-golven, vatten tåligheten och akustigheten är betydligt bättre. Även hållbarheten är utmärkt, detta realiserade TM Rakennusmaailma-tidningen som testade våra vinylgolv med hjälp av VTT år 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=HG0-N7YPEFg

SPC-stomme; med en blandning av kalksten och polyvinylklorid gör att den är stel och fast. Komposit stommen har extremt hållbara spontar. Dessutom lever inte stommen mycket eftersom den tål fukt, därför kan man lägga golvet utan expansionsfogar fast i väggen. SPC-stommen passar utmärkt till stugor, som inte är värmda på vintern. SPC-stommen är den stomme som gjort mest framsteg bland de olika vinylgolv alternativen. Hållbarheten är med hjälp av kompakta strukturen högklassigt.

Tack vare stommens styrka och kompakthet blir skadan liten eller ingen alls om man skulle råka tappa något på golvet, till skillnad från golv med HDF-stomme där du med hög sannolikhet får ett hål eller grop i golvet.

Med en hållbar stomme har du ett hållbart golv för längre tid.

Trots av stommens styrka och kompakthet så är det inte omöjligt att få skador på  vinylgolv och laminatgolv. 

Vassa föremål,stenar under möbler och skor som dras längs golvet, orsakar säkert skråmor och ytan skadas. Bulor och gropar på SPC-Vinylgolv syns inte lika lätt,gropen blir oftast endast bara på ytan och sjunker inte ner i stommen.

Bild: Hammartestet på vinylgolv, visade att en hårdare smäll inte går igenom ytan och drar fram stommen, fastän det på ytan blev tydligt märke. Detta beror på att stommen är mer kompakt och inte ger efter, som den gör på golv med HDF-stomme. Stommen har alltså en betydlig betydelse på golvets slitage hållbarhet och därför skall man ta i beaktande detta då man söker golv!

Stommen har en stor betydelse till golvets vattentålighet och akustik

Laminatgolv är vanligtvis billigare än vinylgolv. Detta beror huvudsakligen på att tillverkningens låga material kostnad. Golvets stomme är gjord av fin träfiber blandad i formaldehyd, dvs. lim och pressats ihop till  hård HDF-träfiberskiva. 

HDF- är väldigt kostnadseffektivt sätt att skapa relativt hårt material.

Till biverkningarna hör formaldehydharts spridning då man sågar materialet. Andningsskydd rekommenderas att användas samt rengöring av sågspån från ytor. Detta bör allergiker ta hänsyn till. 

Golv med HDF-Stomme kan svälla på grund av fukt som lätt tränger in genom fogarna. Om fukt trängt in märks det lättast av att fogarna börjar svälla. Till och med av en korttids uttsätting av fukt kan stommen svälla 10-20%. Detta ersätter inte golv tillverkarens garanti eftersom det tolkas som ett användningsfel. 

En del av laminatgolvets tillverkare säljer laminatgolven som “vattentåliga golv”. Detta är bara en del av sanningen: laminatgolvets yta suger inte i sig vatten. Tyvärr står det med liten text att vattentåligheten gäller bara “på ytan” inte i fogar/faser. På svenska betyder det att, via fogar kommer fukt in och når in till stommen, detta gör att golvet blir i dåligt skick snabbt. Tydligaste exemplen på detta hittar du i köket, tamburen eller allmänna utrymmen där du rör dig med skorna på under vintern och drar in snö/fukt. 

Då golvets fog stiger, fastnar skor och strumpor på laminatytans vassa kant och slutresultatet är sönderrivna strumpor och splitrade golv kanter.

Vinylgolvs stomme

Vinylgolv finns på marknaden med olika stommar. Mest populära stommarna är PVC/LVT, SPC/WPC och HDF-stommade vinyl korkgolv. Observera läsare: vi är förstås lite jäviga i detta fall, för vi har gjort ett principbeslut, vi godkänner inte golv med HDF-stomme i vårt sortiment. Många tillverkare erbjuder dessa till oss för de är billigare, vi vet att vinylgolv med HDF-stomme (även laminatgolv) orsakar mest reklamationer. Därför har vi valt att endast ha golv med PVC- och SPC-komposit stomme tillverkade med den nyaste teknologin. Tack vare de kan vi erbjuda 10 till 20 års garanti på våra vinylgolv, för golv med den stommen har längre livslängd. 

Golv med PVC-komposit stomme är 100 % vattentåligt PVC förstärks med glasfiberbelägg. Materialet behöver inte sågas, utan plankan kapas av med att skära en skåra på vinylplankan med en mattkniv detta öppnar ytan och du kan bara bryta av plankan. PVC-stommen bryts av fint. Därför är det snyggt och lätt att lägga. Formaldehydharts släpps inte ut i andningsluften på samma sätt som golv med HDF-stomme. 

SPC-kompsit golv  är en ännu högre “avlad” version av vinylgolv med PVC-stomme. SPC alltså Stone Plastic Composite – stomme, vid  golvets tillverkning har det blandats med finstruktuerad kalksten, som gör att plankan har en starkare och stelare stomme vilket tar bort golvets levnad.

Golv med SPC-stomme kan man utan problem lägga på ett stora områden utan expansionsfogar. I synnerhet i stora allmänna utrymmen är dessa golv med SPC-stomme definitivt etta. Många väljer också golv med SPC-stomme hem tack vare att tillverkningskostnaderna har kommit nedåt och priset inte är oöverkomligt.  

Under foten känns vinylgolv med SPC- eller PVC- stomme nästan identiska. Ytan är lika varm PUR-yta (polyuretan) som på alla andra vinylgolv på marknaden. Skillnad i stommens stelhet kan däremot kännas när man går på det, i synnerhet ifall de finns små ojämnheter på underlaget. SPC-stommen ger alltså lite förlåtelse om det lämnar små ojämnheter och förblir stelt. Skillnaden är svår att veta ifall man inte vet vad det är för grund i golvet.

Prisjämförelse

I Prisjämförelsen vinner laminatgolvet nästan alltid. Sen igen, finns det ett gammalt ordspråk; en fattig har inte råd att köpa något billigt. Ifall golvet är dåligt redan inom 3-5 år, är det bra att ta en tankeställare och fundera, lönar det sig att satsa på kvalitet. Alla laminatgolv är inte automatiskt billiga. Kvalitet laminatgolv kan kosta lika mycket eller mera än våra förmånligaste nya generationens vinylgolv, tekniskt förlorar laminatgolv mot vinylgolv i alla kategorier som vi nämnde om ovanför. En som söker billigt laminatgolv skall fundera, är det vettigt byta golv med 3-5 års mellanrum eller välja ett golv som håller utmärkt golvets garantitid 10-20 år eller mer. Ifall man renoverar eller bygger åt sig själv, är golvet en av de viktigaste investeringar. Det är vare sig ekonomiskt eller ekologiskt lönsamt att byta golv vart 5.e år.

Det lönar inte sig att tro på allt om denna recension utan erfarenheter: beställ provbit på vårt vinylgolv klick, dränk den i vatten, slå med hammaren, använd fast vinkel slipmaskinen då du testar, prova utan strumpor mellan tårna och bli förvånad på många olika sätt. Beställ av oss provbitar

 


 WhatsApp