073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 
Beställ tre provbitar gratis hem.
Etsi
Stäng
Meny
Etsi
Fanérgolv
Paketerbjudanden

073 681 03 42 (Vardagar 09 - 15) 


Användarkonto Användarkonto

Öppet köp i 30 dagar!
Snabb leverans med PostNord
Fri frakt då beställningen är över 20.000 kr
Vi utvecklar som bäst våra webbsidor. Observera att på grund av detta kan vissa produktsidor eller deras beskrivningar vara ofullständiga eller inte synliga. Tack för ditt tålamod!
Uppstår det problem vid betalningen av beställningen, vänligen kontakta vår kundtjänst.
Publicerad 08.09.2022


Artikkelit

Vinylgolv och golvvärme - hur är skillnaderna mellan elektrisk och vattencirkulation?

Publicerad 08.09.2022

Golvvärme är ett enkelt sätt att öka boendekomforten avsevärt. Det kan installeras i både renoverade och helt nya hem. Med att kombinera golvvärme och SilentTECH-vinylgolvet med sin stenkomposit-stomme och integrerade stegljudisolering ger det en känsla av komfort under både sommar och vinter månader, strumpor eller barfota spelar ingen roll känslan är i en kalss för sig. Både elektrisk och vattenburen golvvärme är lämplig för användning med vinylgolv, vilket gör det till mångsidigt; - ett material som är lämpligt för nästan alla utrymmen. Det viktigaste att komma ihåg är att golvtemperaturen inte stiger över 27°C - dvs alltid justera värmetemperaturen enligt garantivillkoren.

Elektrisk kontra vattenburen golvvärme

SilentTECH vinylgolv med stenkompositstommen  ett mångsidigt material eftersom den är lämplig för användning med bägge värmesystemen! Ett lika bra resultat kan inte uppnås med klinkergolv eller laminatgolv. Nedan berättar vi mer om orsakerna.

Det finns dock skillnader i valet av elektrisk och vattenburen golvvärme som bör beaktas när man väljer en uppvärmningsmetod. 

Vattenburen golvvärme är billigare och mycket mer mångsidig när det gäller driftskostnader. De nuvarande plast- och kompositrören (särskilt syrediffusionsskyddade) kan hålla upp till 50 år, när de installeras korrekt behöver uppvärmnings-sytemet inte ändras och uppdateras omedelbart. Vid vattenburen golvvärme kan källan till själva värmen, dvs. energi, vara fjärrvärme, oljepanna, geotermisk värme, vatten-luftvärmepump eller en hybridlösning som kombinerar dem. Installationen kan dock vara dyrare och de önskade rören och strukturerna höjer golvet med minst 1,5 centimeter (15 mm) - på motsvarande sätt är den extra ökningen inte mer än en centimeter (10 mm) när man installerar elektriskgolvvärme. Av denna anledning måste vattenburen golvvärme ofta väljas redan under byggfasen, och att installera den på renoveringsobjekt är utmanande om inte omöjligt.

Elektrisk golvvärme, dvs. golvvärme med elektriska motstånd, drivs av direkt el. Installationen är billigare än vattenburen och är ofta möjlig att göras även på renoveringsplatser. Driftskostnaderna för uppvärmning kan dock bli dyrare än vid vattenburen golvvärme. Detta beror till exempel på den lägre effektiviteten, vilket är bättre i värmepumpslösningar.  Vid implementering av elektrisk golvvärme är det lämpligt att välja ett vinylgolv med en stenkompositram, såsom SilentTECH-vinylgolv, eftersom många hdf-stommade golv kan torka ihop och leva på grund av den snabba temperatur förändringen när man kopplar igång golvvärme systemet på hösten när utetemperaturen börja kallna.

Golvets levnad beror på årstidsförändringen: på sommaren är luften fuktigare och varmare, och så snart värmen slås på golvet vid hösten eller början av vintern blir rumsluften torrare. Torrrumsluft gör så att golvet ”krymper”. Ett golv med en stenkompositstomme är också ett bättre alternativ vid renoveringar, eftersom det är tunnare än ett HDF-golv. Därför kan i efterhand installerat elektrisk golvvärme system ofta endast utföras på renoveringsplatser genom att använda tunna och hållbara stenkomposit vinylgolv så som  SilentTECH-vinylgolv.

golvvärme på vinylgolv

Foto: Exempel på en installation av värmekabelmatta på en renoveringsplats (Ensto ThinMat , på bilden: Ensto.com)

Minskningen eller ökningen av värmen är snabbare i elektrisk golvvärme, men även då måste man ta hänsyn till att golvets yttemperatur inte får överstiga 27 °C och att det är lämpligt att reglera driftstemperaturen endast med 5 °C per dag.

SilentTECH vinylgolv med stenkompositstomme är förstahandsvalet för golvvärme 

I samband med golvvärmesystemet är det viktigt att välja ett golvmaterial som inte reagerar på temperaturfluktuationer eller förändringar i relativ luftfuktighet. I synnerhet är hdf-golv (fiberboard med hög densitet) mottagliga för torkning, fuktskador, sammandragning och expansion även utan golvvärme, beroende på den relativa luftfuktigheten och värmen i den rådande luften. Somrarna i Finland är ofta mycket fuktiga och vintrarna torra, så HDF-stommade golv börjar lätt att "leva"  när årstiderna förändras.

Stenkompositen dvs. SPC-stommen i vinylgolven har en höjd av endast 4-5 millimeter och själva materialet påverkas praktiskt taget inte av fuktighet, temperaturfluktuationer eller relativ fuktighet i luften. Denna kompakta och hårda struktur säkerställer att golvet inte "lever", dess slagmotstånd är i en egen klass och helheten blir 100% vattentät. Det SPC-stommade golvet ger också viss förlåtelse för grundens ojämnhet. Därför är silentTECH vinylgolv med stenkompositstomme tekniskt sett den mest rekommenderade alternativet för golvvärmeplatser.

Vinylgolv med stenkompositram är också ett säkert alternativ om vatten hamnar på golvet. Se jämförelsebilderna nedan.

Bilden visar ett tunt, kompositramat vinylgolv som är helt fint efter nedsänkning i vatten. Under är det ett tjockare, brun-inramat eller tidigare generationens HDF-inramade vinylkorkgolv som svällde 20% tjocklek och absorberade fukt som en svamp.

Förutom hållbarhet är det främsta kriteriet för golvval dess känsla. Särskilt på sommaren, när golvvärmen är avstängd, måste känslan fortsätta att vara trevlig. Av denna anledning vill många inte ha klinkergolv i hallen, köket, kontoret eller hjälpkök, när golvvärmen stängs av är klinkergolvet kallt även på sommaren. Fast än rumstemperaturen är 20 – 22 grader har man kallt om fötterna, detta resulterar i att komforten lider.

Vinylgolv är inte heller lika hala som många blanka och släta klinkergolv valda enligt inredningstrender. Våra vinylplankmodeller har en genuin textur som liknar trädstruktur och ökar friktionen och greppet även med strumpor på fötterna.

Fotens komfort ökas också tack vare en liten flexibilitet när man går på golvet och ytans polyuretanyta (PUR). Flexibiliteten fås av en kombination av den integrerade stegljudisolering och flytande installation, i vilket fall golvet installeras utan lim eller andra fästelement direkt ovanpå golvvärmen. Med SilentTECH  finns det inget behov av separat undermaterial. Det stenkompositstommade SilentTECH-vinylgolvet är också allergivänligt och formaldehyd- och ftalatfritt. 

Se hur vinylgolvet anpassar sig till alla interiörer!

Alla vinylgolv i vårt sortiment är lämpliga för användning i kombination med ett vattenburet- eller elektriskt golvvärmesystem. Vårt sortiment inkluderar stilar för många smaker från ljus till mörkt, till och med greige!  

Golvtrenderna 2021 är mycket naturliga och jordnära, men fortfarande tidlösa. Från våra kunders hem kan du hämta du inspiration till det du gör, vår kostnadsfria provbitstjänst hjälper dig att slutföra ditt beslutsfattande!